Velkommen til morskolen.dk

Velkommen til morskolen.dk - en hjemmeskole

Ligesom de fleste andre forældre i Danmark havde vi glædet os til skolestart, et kæmpe skridt i vores datters liv. Det blev bare slet ikke som vi håbede på eller ønskede, og efter 2 års forsøg, har vi nu skiftet skolen ud med hjemmeskolen, og her bliver vi på ubestemt tid, i hvert fald så længe det giver mening. Denne blog er til dig der enten hjemmeskoler, overvejer det, eller har brug for at læse om et alternativ til folkeskolen/privatskolen, og få ideer til hvad der kan lade sig gøre i din situation.

Fra folkeskole til privat skole til hjemmeskole

Det er ikke fordi vi ikke har prøvet, for det har vi. Vores datter Emmalia startede på en ganske almindelig folkeskole. Men allerede efter bare 7 dage vidste vi at det var det helt forkerte sted for hende. Emmalia har altid taget indtryk meget ind, hun har stærke sanser og reagerer på lys, lyde og indtryk, mere end andre børn gør. Der var bare for mange børn, for få voksne og alt for meget larm og uro i folkeskolen til at det ville komme til at fungere for Emmalia, og derfor skiftede vi meget hurtigt til en Friskole som havde lidt andre rammer, og passede bedre til os som familie.

Men selvom det gik meget bedre i Friskolen, så kom det aldrig til at gå helt godt, og jeg vidste ikke hvorfor. Vi havde et supergodt samarbejde med skolen, som også kunne se at Emmalia var udfordret. Hun løb væk, satte sig under bordet, blev stresset af frikvartererne, skjulte sine evner i skolen, så skolen var de sidste til at opdage at Emmalias faktisk både kunne læse, skrive og regne allerede i 0. klasse. En dag ringede Emmalias børnehaveklasselærer og spurgte ind til om vi havde overvejet noget. Det havde vi ikke, men den samtale ændrede alt.

Højt begavet barn

“Har I overvejet om Emmalia er højt begavet?” spurgte klasselæreren i telefonen. Det havde jeg aldrig overvejet, men jeg vidste godt jeg havde en kvik datter. Allerede som 3årig brød hun ud af sin børnehave, fordi hendes vens hue var røget over hegnet, og hun havde luret hvordan man kunne flytte forskellige ting rundt på legepladsen for at komme over det høje hegn. Hun har altid haft en helt sindssyg god hukommelse, og kan huske de vildeste detaljer fra hun var 1,5 år gammel. Hun har altid været sprogligt enormt stærk, og bruger mange fremmedord, men en læge forklarede mig engang at det nok hang sammen med at jeg er alenemor, og derfor snakker mere med mine børn end man gør i en “normal” familie.

Det endte med at vi blev screenet hos Gifted Children foreningen, som også var sikre på at Emmalia er højt begavet, og i sommeren 2022 blev vi endleigt testet hos Gifted Children institute, som slog fast at Emmalia er højt begavet, især indenfor det der hedder visual-spatial, som du kan læse mere om her. Det var en kæmpe øjenåbner, og pludselig forstod jeg meget bedre hvorfor skolen havde været så svær for Emmalia.

Selvom vi startede forløb op med PPR og havde et stærkt samarbejde med skolen, havde Emmalia “slået sig” en del på skolen, og endte med kun at være i skolen 1 time dagligt. Hun havde det rigtig svært i skolen og havde ikke overskud til hverken af lære eller socialisere med de andre i klassen. Derfor var vi nødt til at lægge en ny plan.

Hjemmeskolen - morskolen

Det var aldrig en drøm, en ideologi eller en vision at hjemmeskole. Det passede faktisk ret dårligt, da jeg selv er studerende og ikke lige kan have et barn hjemme på fuldtid, men jeg er i gang med at lave min studieplan om, sådan så jeg nu kan hjemmeskole Emmalia det næste lange stykke tid, hvis det bliver nødvendigt. Fra den dag Emmalia stoppede i skole, stoppede mistrivslen også. Hun elsker at lære, hun elsker at være sammen med andre børn og hun elsker at kaste sig ud i nye udfordringer - når trygheden er på plads. Det er den i morskolen. Så nu er vi ved at finde ud af hvordan vi hjemmeskoler bedst på vores egen måde, og på den måde tager vi ansvaret for Emmalias trivsel, læring og uddannelse.

Denne blog har jeg oprettet for at skabe netværk, søge inspiration, dele vores rejse, både det nemme og det svære, og forhåbentligt inspirere andre der står alene med et barn der ikke passer ind i skolerammen, og som har brug for at læse om andre i samme situation.

Fremtiden for hjemmeskolen

Hvad fremtiden bringer aner jeg ikke. Lige nu skal vi have oprettet os som hjemmeskole, vi skal have kontakt til tilsynet og vi skal have meldt os ind i Fri Læring foreningen, som er en kæmpe hjælp for familier der hjemmeskoler. Vi er stadig ved at finde os til rette i vores nye hverdag, og jeg har nogle praktiske ting der skal falde på plads før vi kan give den ordentlig gas med hjemmeskolen, men NØJ vi glæder os til hverdagen nu, uden ondt i maven og med masser af ro til at gro.


Forrige
Forrige

Før opstart af hjemmeskolen “morskolen.dk”